realitycheck

Ibland drabbas jag av en gnagande känsla som inte går över förrän jag skrivit ett blogginlägg. Det är inte alltid den där känslan drivs av en lust att skriva, eller av att jag har något spännande att berätta. Det är också därför jag har ett trettiotal inlägg som är sparade som utkast men inte publicerade. Dom finns egentligen bara till för att jag ska komma undan gnagandet. Nu är ett sådant tillfälle.


 


Den här helgen har varit omvälvande. Jag har hållit andan, fått en realitycheck utan dess like och på några sekunder insåg jag hur en händelse kan vända uppochned på precis allt. Det som en sketen vardag kändes så förbannat viktigt förlorade helt greppet. Igår kunde jag andas ut, och jag insåg samtigit att jag på köpet fått en påminnelse om vad som är mest värt, det som på riktigt förtjänar en del av min energi mot det som inte borde få bekymra mig ett smack. Jag har varit ovanligt skonad från såna händelser tidigare. Att få ut pusta ut en aning och låta mörka tankar förvandlas till positivitet och mild gjädje, i oglädjen, var underbart. Jag inser att jag talar i gåtor och tänker faktiskt inte gå in mer på vad det handlade om, det som ligger mig närmast blir aldrig en del av den här bloggen.


Efter en helg som således varit instängd och väldigt oproduktiv har jag äntligen kommit igång med hemtantan, ganska idérik & inspirerad t.o.m. Hur jag kommer hantera den med ett lyckat resultat återstår dock att se med tanke på hur lite tid som är kvar, men det känns mindre viktigt. Det här kommer bli en hemtente-tisdag (har ni hört talas om dom?). Min budget fungerar för övrigt effektivt. Jag och M åkte till Rusta igår för att köpa en tavel-hylla till sovrummet. Trots att dom i övrigt inte har någonting annat är billigt skit så är det oerhört svårt att låta bli att implushandla på ställen som Rusta. När jag kom hem och insåg att jag köpt billigt onödvändigt crap för 60 spänn sved det en aning. Det är ju alldeles fantastiskt, min budget fyller sitt syfte. Avslutningsvis, jag har fått den där morgonpromenaden nu, två morgnar i rad. I strålande solsken.


baah

God morgon. Är ni nyfikna på utfallet av gårdagens försök till motvationshöjare? Ja inte fan är jag ute på någon morgonpromenad iallafall, så det får nog ses som misslyckat. Istället har jag snoozat sönder morgonen och nu slutligen burrat ned mig bland plädarna (jag älskar ´LUDDE´ från IKEA, jag vill köpa tio till och klä sovrumsgolvet med dom) på vår nya sköna soffa. Dricker kaffe och ser på nyhetsmorgon. Man skulle nästan kunna tro att jag har glömt att det ligger en hemtenta i min väska, eller att jag har en grupp som jag måste stämma träff och skriva term paper med. Jag har däremot styrt upp budgeten jag skrev om för ett tagsen. Den där trerättersmiddagen på Invito som jag drömde om igår känns plötsligt inte lika aktuell. Är jag riktigt nöjd med jag presterat kan man kanske fira med sallad på Berghemsgrillen. Men då får det fasiken vara VG klass på´t.

ludde

motivation

Just det, jag tänkte dessutom göra mig själv och min kropp en tjänst imorgon genom att gå upp lite tidigare (kanske de där 90 min jag normal ägnar åt snooz) och ta en riktig jäkla morgonpromenad, andas sval norrländsk höstluft och rensa tankarna. Jag tänkte också att sannolikheten för att jag faktiskt gör det kanske ökar en smula om jag skriver det i bloggen. Helt klart värt ett försök iallafall.


a little bit of misery

Det är tamjesjutton samma veva varje termin. Den där put-me-out-of-my-misery känslan som man till varje pris vill undvika infinner sig, som på rutin, tio dagar innan kursslut. Jag kan tala om att jag varit en relativt flitig elev under de här första veckorna på terminen, jag har putsat upp mina ringrostiga engelskakunskaper, skrivit den ena rapporten efter den, läst ett fyrtiotal vetenskapliga artiklar och obegränsat med kurslitteratur. Likförbannat ligger jag nu hemma i soffan, närapå redo att hoppa av kursfanskapet(!) för att få lite lugn och ro. Förutom att vi har ett term paper (läs: en omfattande vetenskaplig rapport baserad på en, av oss själva utförd, empirisk studie) att lämna in på måndag, som dessutom skall redovisas muntligt på onsdag (yes, in english) ska vi parallellt ska skriva ihop en 6-8 sidig hemtenta som skall vara inne senast fredag nästa vecka. Ledsen alltså, men jag ser inte ljuset i tunneln för tillfället. Nästa fredag ska jag därför vara en oerhört lycklig människa om jag har rott i land detta projekt med livslusten i behåll. Dessutom har M dragit till Piteå över natten. Blä. På fredag nästa vecka vill jag dra på Invito, käka trerätters, dricka rött och spendera en del av min sista inkomst i form av lön för det här året.

Efter en hel drös negativiteter måste jag säga att det i övrigt varit en stimulerande dag (känner mig som en levande paradox) vid de tillfällen jag trängt bort den där känslan utav att kvävas. Jag har intervjuat en chef samt en navigatör angående temat på vårt term paper - SEB way, ett förändringsprojekt på SEB. Min forna arbetsplats. Spännande! Igår var vi dessutom nere på det lokala kontoret för lite research. Nu: Sleep.

grrr..

Sjukt nog lyckades M borra sönder Internetkabeln (som är dragen på ett parallellt och högst ologiskt sätt) i vår sovrum(sbetong)vägg  i torsdags när vi skulle sätta upp en hylla över vårt nya skrivbord. Vi har haft diverse elektiker hemma som har försökt lirka ut det trasiga sladden från alla håll som är möjliga, utan framgång. Idag kommer nån ny snubbe som ska prova på nytt och worst case scenario är tydligen att dom måste vidga det där hålet som vi borrat för att få ut  sladden det hållet. Jaaa, en grotta i vårt sovrum, precis vad jag inte ville ha, faktiskt. Tvi. En hel helg utan Internet och en krater i sovrumsväggen. Satans vägghylla. Upprörd!

För övrigt, inte mycket nytt. Jag sitter i tysta rummet på biblioteket och undrar var helgen tog vägen eftersom min överambitiösa grupp ville att vi skulle ses både lördag och söndag för att jobba på vårt term paper (jag misstänker att dom bara saknar sällskap). Däremot hann jag med att bjuda på en något försenad födelsedagsfika i lördags kväll tillsammans med en halv flaska vin, lite poker och en sväng på e-puben. Nu måste jag komma igång och bli effektiv.

 
 



a new living livingroom

Det jag egentligen skulle meddela (bortsett från att jag har nya lösenord) var att: Idag, mellan 17.00 och 22.00 (skönt tidsspann), kommer IKEA med vårt nya vardagsrum. Yeehey. Jag är überhappy och blir sprallig bara av att tänka på det. Dessutom gjorde jag och M en make-over av sovrummet igår, vi drog till Jysk och köpte nya duntäcken, lakan och plädar. Bara därför har jag lite catch-up arbete att göra (läs: 17891 sidor vetenskaplig artikel att läsa in) innan min grupp dyker upp klockan 10.00. Det är anledningen till att jag sitter på biblioteket klockan 8.00 idag, eh, och surfar.

lösenord

Det är kaos i mitt lösenordsminne. I förrgår bytte jag lösenord på ett par utav mina mest använda och lösenordsskyddade sidor på Internet. Det är någonting jag gör var sjunde år ungefär så jag borde räknat med att jag i cirka ett halvår i efterhand kommer att knappra in fel lösenord och se pissed ut när jag får texten ´Felaktig e-postadress eller felaktigt lösenord. Försök igen!´ som svar. Det tar fortfarande 10 sek innan det klickar dessutom, haha, då känner jag mig som en primitiv varelse.


surfaahhh

Mitt datorberoende är heavy shit. Att snooza är ett annat beroende jag har, så efter ett långt och utdraget snoozande i morse blev det en stressig morgon och att surfa medan jag åt frukost fanns inte på kartan (plus att min sambo vägrar äta/prata innan 12, så sällskap är aldrig ett alternativ för er som tycker att jag verkar osocial, vilket iof är ganska tillåtet på morgonen). Fem i halv åtta stod jag därför och hade fullt sjå med att fippla ner min bärbara i en sjukt otymplig väska för att ta med den till biblioteket. Nu är jag framme, och nu kan jag surfa, aahhh. Det här ingick inte i min planerade pluggtid, men nöden har ingen lag. Att kalla min dator för en bärbar laptop är för övrigt ren skam & lögn eftersom den 1, väger 4 ton  och 2, har ett icke-fungernade batteri vilket innebär att den dör varje gång jag eller någon annan råkar dra ur sladden, ett nytt batteri kostar 1´700. Det känns väldigt o-aktuellt att införskaffa ett nytt med andra ord.

Nä, efter en sjukt oproduktiv (men rolig) helg ska jag sätta igång och göra lite nytta. Seminarie klockan 13.


lovely friday

Äntligen fredag, inte för att den här veckan har varit överdrivet belastande, jag och min grupp färdigställde rapporten (som jag ska ner till skolan och lämna in nuredan igår eftermiddag. Nä det beror helt enkelt på att jag har lärt mig att älska fredagar. Idag ska dessutom F bjuda oss på trerätters i sin lilla lya på Ålidhöjd. Allt vi tre inbjudna behöver stå för är det vita vinet. Mer bortskämd kan man ju knappast bli. Så med andra ord; lämna in rapport, åka ned på stan och trerätters. Tjing.


Oups

Jag trodde inte det skulle ta en dag. När jag kom ut i vardagsrummet i morse bestod det av fyra väggar. Eko. Vad har vi gjort!? M fick knappt en andningspaus mellan telefonsamtalen igår och säkert mer än 50% av alla möbler vi ägt är puts väck. Oups. Well, att starta på ny kula var ju vad jag ville. Nu är det bara att börja om från början.

Tänkte skippa föreläsningen idag och ta mig an nästa vetenskapliga artikel med en något mer human engelska förhoppningsvis. Snart är det seminarie och literature-review inlämning på nytt. De stackars utbytesstudenterna i min arbetsgrupp är shockade över arbetsbelastningen och mängden litteratur som vi måste mata igenom. Vad svarar man på det? Välkomna till Sverige, guys!


ehm

Det här nya soffprojektet blev större än vad som från början var tänkt, resultatet har blivit att i stort sett hela vårt vardagsrum ligger ute på blocket (tur att andrahandsmarknaden på IKEA möbler är riktigt stor i Umeå, 30 mil från närmsta IKEA). Jag vet att jag inte är så realistisk i mina önskemål alla gånger, men jag är tydligen bra på att implementera idéerna här hemma. Visst ingår en del motståndsbekämpning i det arbetet, men ändå. Ja, vi får väl se var det här landar någonstans... Jag satt och lekte med tankarna i Indesign igår förmiddag - resultatet har ni här.



 


bortom nöjd

Jag har blivit vän med begreppet framförhållning. Från dag ett på den här kursen har jag trasslat med vetenskapliga artiklar och en väldigt språkstimulerande kursbok. Idag skrev jag klart min tresidorsrapport, observera; ett dygn innan dead-line. Allt detta gjorde att jag kände mig förbannat välförtjänt av en vinkväll igår. Den här dagen ska jag ta vara på.


Weei

Soffan är såld och nu är det definitivt - vi ska köpa ny soffa. Jag förstår inte hur jag lyckades gå från att plantera ett frö hos en (till en början) smått upprörd pojkvän till att faktiskt göra verklighet av hela idén. Nu är det bara alternativ 1, eller alternativ 2 här nedan som vi ska dividera om. Lämna gärna en synpunkt om ni har en. I övrigt sitter jag och kivas med en oerhört bångstyrig engelska i form av en vetenskaplig artikel samt en sjukt dyr kursbok. Jag är i stort sett igenom det som jag hade tänkt vara igenom (guldstjärna i kanten till mig), däremot har jag en tresidesrapport att färdigställa som jag inte riktigt har hunnit börja på än. Tur att det är ett par timmar kvar av fredagen. Imorgon hade jag tänkt att vara halvdagsledig.

   

om att tagga ner

Jag måste inför varje ny höst fundera över vad jag ska fylla årets sista dagar med. Den här gången gjorde jag en mental kartläggning över allt det som var mindre bra under året som gått. Det var mycket stress och press från alla möjliga håll då men nu när mitt engagemang i HHUS är lika med zero är allt jag med andra ord har; skola, pojkvän, vänner och en lägenhet. Saker jag kanske inte haft tid att prioritera på samma sätt som jag har nu, något jag inte får sabba. Det jag kom fram till var egentligen bara tre enkla saker. 

1. Realistiska mål. Det där med att sätta presterbara mål är inte min grej. Helst av allt är jag givetvis superwomen vilket i min värld är detsamma som att träna på IKSU 6 dar/vecka, plugga 8 timmar/dag, sätta ett klockrent VG med plus i kanten på varje tenta, käka hälsosammare än eliten och ha ett sparkonto som heter duga. Lägg till en givande fritid, kanonroliga helger och måstet; att vara omtänksam och kärleksfull flickvän så är det ungefär vad som krävs för att jag inte ska känna mig som Miss failure. Detta är dock en ekvation som sällan går jämt ut. Min nya strategi är helt enkelt att sätta mer humana (men utmanande) mål eftersom jag presterar f-n så mycket bättre under såna!

2. Budget. Jorå, i söndags knåpade jag minsann ihop en månadsbudget, drog ett snitt på alla rörliga kostnader och splittade alla kvartals- och halvårsräkningar till månadsposter. Av det överblivna skapade jag spar-, mat-, kläder- och fritid & nöje poster. Jag fick till och med en helt okej marginal om det skulle ske något oväntat (typ att kurslitteratur för över 1000 spänn som måste införskaffas inom loppet av två dagar, oh det svider i kassan).  För att göra det hela komplett köpte jag en kassabok. Varenda utgift kommer nu att hamna svart på vitt. Usch. obehagligt men ack så nödvändigt. En oekonomisk ekonom rimmar faktiskt väldigt illa.

3. Don´t worry, be happy. Det är tamejsjutton vad jag ska stort på den här hösten. Det är så mycket värt. Nog för att jag måste ägna mig åt en del tråkigheter till och från och visst kommer tentaångesten att sätta in med jämna mellanrum, men jag ska tagga ner en aning. Jag gillar ju att vara positiv och det är dags för lite återhämtning.


Amy McDonald

Trodde rent spontant inte att jag skulle gilla Amy Mcdonalds låtar. Hennes musik känns som någonting som jag normalt inte skulle tycka om men nu måste jag erkänna att jag faktiskt älskar att sätta på This is the life medan jag stökar omkring här hemma, iklädd ruggigt fula duntofflor. Det känns som lugn, värme och höst.



This is the life
Mr Rock and roll


Då var vi igång

Huvudet dunkar, magen skriker och lägenheten ser ut som skräp. Ändå känns det mesta förbaskat bra idag, trots att det är september och 120 mil hem. Satt för ett par timmar sen i café Lindell och konstaterade att, ja, nu är man tillbaka, ihop med vännerna. Helt ärligt kändes det inte lika härligt igår kväll då jag låg nedbäddad i sängen i en nedsläckt lägenhet och längtade hem. Men efter att ha fått fika med gänget, gått på två kursintroduktioner, köpt kurslitteratur och bytt Internet-bolag känns gårdagen som bortblåst. Nu ska jag läsa management kurser på C-nivå och spanska på deltid, jag smygkikar och längtar titt som tätt efter den nya soffan, och snart kommer M tillbaka. Med sig har han vår nya inneboende. Inka har blivit utbytt. Inte mitt val, men det blir en paus från vårt lilla favorit-energiknippe i höst.


Sommarminnen